Spondiloza cervicala - sfaturi si exercitii

Multa lume se plânge de dureri aparute la nivelul cefei si a muschilor spatelui, dupa ce stau peste 8 ore la calculator sau în pozitie sezânda în fata unui birou. Pentru ca pozitia sezut pe scaun nu este o pozitie naturala a organismului si coloana vertebrala este foarte tare solicitata de aceasta pozitie, la adulti apare în timp o afectare a celor doua capete ale coloanei vertebrale - capatul cervical, dinpre gât si capatul lombo-sacral, dinspre bazin.


Durerile de ceafa apar si ca urmare a starii de tensiune interioara si stres, care determina o contractura permanenta a muschilor cefei. În timp, apar tasari ale vertebrelor si o modificare treptata a pozitiei capului, care perpetueaza statica vicioasa a coloanei. Si asa, odata cu vârsta, se instaleaza spondiloza cervicala.

Spondiloza cervicală este o afecţiune degenerativă a coloanei vertebrale cervicale, fiind afectate în acelaşi timp oasele – vertebrele, precum şi discurile intervertebrale ale acestei zone. Uzura discurilor intervertebrale devine evidentă la radiografia cu raze X prin pensarea, îngustarea spaţiilor dintre vertebre, aceasta sugerând o presiune exagerată ce se exercită asupra discurilor intervertebrale, evoluând până la fisurarea şi ruptura acestor discuri.

Modificările osoase din cadrul acestei afecţiuni sunt reprezentate de aşa-zisele ciocuri, sau osteofite, excrescenţe osoase dezvoltate la marginile vertebrelor, care apar ca drept reacţie de apărare a organismului ca încercare de înlocuire a cartilajului articular distrus. Aceste osteofite produc compresia rădăcinilor nervoase sau a măduvei spinării, aşa apărând complicaţiile neurologice.

Principala cauză de degenerare, distrugere a structurilor vertebrale şi intervertebrale cervicale o reprezintă procesul fiziologic de îmbătrânire, modificări spondilotice fiind prezente la toate persoanele cu vârsta de peste 50-60 ani. Îmbătrânirea presupune scăderea rezistenţei discului intervertebral şi deshidratarea sa, cu predispoziţia apariţiei rupturilor, de asemenea rezistenţa osoasă este diminuată, pe fondul osteoporozei.

Prezenţa tot mai des întâlnită a modificărilor spondilotice la nivelul coloanei cervicale la persoane tinere confirmă faptul că nu doar vârsta înaintată este cauză a acestei afecţiuni. Condiţiile pe care toţi aceşti pacienţi le îndeplinesc sunt: viaţă sedentară, activitate profesională statică, de birou, cu lipsa exerciţiilor fizice. Alte cauze mai sunt traumatismele coloanei vertebrale, condusul prelungit, mediu umed şi rece, greutatea corporală excesivă etc.

KINETOTERAPIA - cel mai benefic tratament al spondilozei cervicale

Exemple de exercitii de gimnastica medicala

Ex. 1 – ducerea barbiei in piept, fara ridicare capului de pe sol (impingerea barbiei in sus) – de 10 ori
Ex. 2 – inclinarea capului spre dreapta si spre stanga cu tendinta de a lipi urechea de umar – de 10 ori
Ex. 3 – rasucirea capului spre dreapta si spre stanga – de 10 ori (miscarea se realizeaza descriind un arc de cerc cu barbia, de la un umar spre celalalt)
Ex. 4 – ridica barbia coborand umerii pe sol, apoi coboara barbia cu ceafa lipita de sol si ridica umerii de pe sol – de 8 ori
Ex. 5 – exercitii de ridicare a omoplatilor si de oborare a omoplatilor (cu ceafa lipita de sol, cu capul in rotatie si urechea pe sol se apropie barbia de umar, din rotatie – dreapta apoi stanga – se ridica usor capul de pe sol cu barbia proiectata inainte) – toate de 10 ori
Ex. 6 – cu mainile sub ceafa, ridica capul si intinde bratele – de 10 ori

Ex. 1 – mers cu o carte pe cap – 10 m
Ex. 2 – mers fandat cu un baston fixat la nivelul omoplatilor – 5 m
Ex. 3 – cu bastonul tinut la spate de la capete , executa mers cu extensia bratelor si ducerea bastonului inapoi – 10m
Ex. 4 – din mers , executa extensii a bratelor cu arcuire sus si lateral – de 10 ori pe distanta de 8 – 10 m
Ex. 5 - cu bastonul tinut la ambele capete, executa ducerea bastonului sus , cu arcuirea bratelor (privirea urmareste bastonul) – de 10 ori
Ex. 6 – bastonul sprijinit pe omoplati, executa aplecarea trunchiului inainte la 40˚ – 50˚, cu arcuire si capul sus – revenire – de 10 ori.

IMPORTANT!
Se vor evita exercitiile de flexie ale trunchiului si se va corecta permanent pozitia spatelui, care trebuie sa se mentina drept, cu umerii trasi in jos si spre inapoi.
Exercitiile vor fi facute de 4 ori pe saptamana cu o zi pauza intre ele (o zi da, o zi nu).
Dupa 30 de zile se vor face 2 sedinte pe zi cu doua zile pauza (de 3 ori pe saptamana).
Functie de simptome se va stabili programul pentru cea de-a III-a luna.
Nu se recomanda manipulari cu exceptia tractiunii usoare in ax (Sohier). In faza dureroasa se foloseste electroterapia antalgica. Se face masaj decontacturant.

Articol oferit de: Policlinica Complemed

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu